Tillbaka till startsidan


Så levde man förr

Hjälpredor i matlagning
Hur åt man förr?
På 1800-talet gällde självhushåll. Då gällde det att kunna kärna smör och ysta ost hemma på gården. Mycket tidsödande arbete gick åt till att få fram basvaror vi tar för givet idag.

Vetebröd var lyx. Bröd bakades väldigt sällan och skulle vara länge. Knäckebröd höll sig bra. C-vitamin fick man endast ur säsongens bär och frukt. Skörbjugg var därför en folksjukdom.Kärna smör
Häll den färska silade mjölken i grunda mjölkfat. Sätt svalt tills mjölken "satt" sig. När grädden flutit upp, skumma av och häll i smörkärna. Förvara där i en veckas tid eller tills kannan är fylld. Stöt med staven tills smöret skiljt sig till grynig klump. "Mänta" (arbeta) den i trätråg med träsked tills all kärnmjölk runnit av, arbeta sedan in saltet. Då håller sig smöret längre.
Ysta ost
Tillsätt löpe berett av en kalvmage till ljummen mjölk så att den ystar sig. Häll ostmassan i en silduk och pressa ur vasslan i flera omgångar. Knåda, salta och krydda kummin, och placera i en ostform med hål. Då kan kvarvarande vassla rinna av. Vänd på osten några gånger, lägg på osthylla och låt torka. Lagra sedan ett par år.


Köksgeråd

Kopparpannorna för kaffe har funnits i svenska hem sedan början av 1700-talet. Före 1870 tillverkade kopparslagen själv nitarna av rullad kopparplåt. Mässing var också vanligt. Ibland bedrev bönder mässingshantverk som binäring. Kannor av silver var finast och dyrast. Under 1700-talet konkurrerade det dyra porslinet med silvert, och det blev allt vanligare under 1800-talet.

Kosten
Kosten var inte särskilt omväxlande för hundra år sedan. Salt sill och salt fläsk, korv eller blodpalt var det som bjöds till rovorna, potatisen eller brödet. Man torkade köttet och fisken. Ett annat uråldrigt sätt att bevara mat var syrningen som i tex surströmning. Att röka kött anses vara en yngre konserveringsmetod. Man rökte kött eller fisk i badstugorna eller smala höga rökkurar. Mest känt är väl den saltade maten. Det är dock en yngre metod, eftersom det före 1800-talet var ont om salt.

Fat Dryck
Den salta maten frambringade en stor törst. Under 1600 - talet ansågs en normal ranson öl om dagen vara tio liter. Det första pundet kaffe skeppades till Sverige 1685. Importen ökade och 1718 kom 2000 kilo. Sverige förbjöd kaffe vid flera tillfällen under 1700-talets hälft. Kaffet var en lyxartikel som onödigt belastade importen, så löd den politiska tvisten.

Socker
Sockret var en lyxvara och bönderna använde istället honung.

Kryddor
Malört, isop, muskot och hjärtansfröjd var de kryddor som användes på 1800-talet. Men utländska kryddor blev tidigt populära. Saffran, kanel, kardemumma, muskot och peppar fördes hem redan under 1500-talet. Kryddor hörde till det finaste man ägde.Köketlinje
Meny Så levde man förr  Sida 1 Sida 2 Sida 3